Greek

Πάσχοντας από… ανεργία

Wednesday, 31 October 2012 14:16 administrator
Print PDF

studingΕπιτακτική ανάγκη, η συνειδητοποίηση ότι πρόκειται για κοινωνικό πρόβλημα και όχι προσωπική αποτυχία
Η παγκόσμια μάστιγα της εποχής ρίχνει τους περισσότερους σε κατάθλιψη και απελπισία, ψυχολογικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ακραίες συμπεριφορές..

«Όταν ο γείτονας χάσει τη δουλειά του, βρισκόμαστε σε οικονομική ύφεση. Όταν τη χάνω εγώ, βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση», είπε ο Χάρι Τρούμαν. Ανάλογη κατάσταση επιβλήθηκε από την οικονομική κρίση και στον τόπο μας, με τους ανέργους να πληθαίνουν άρδην από την μια ημέρα στην άλλη. Οι επιπτώσεις που επιφέρει η ανεργία, δυστυχώς, δεν περιορίζονται μόνο στην οικονομική ανέχεια στην οποία περιπίπτει το άτομο αλλά εξαιτίας της κατάστασης αυτής προκύπτουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα στους ανέργους και στο περιβάλλον τους, με αποτέλεσμα την αλυσιδωτή ανάπτυξη κοινωνικών προβλημάτων. Μοναδική λύση στην ανεργία είναι η εργασία. Για ν' ανοίξει ξανά ο δρόμος των προσλήψεων θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα προωθήσουν την απασχόληση. Μέχρι τότε, όμως, τα άτομα που δυσκολεύονται να βρουν εργασία, δεν θα πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά ν’ αναζητήσουν νέες εναλλακτικές λύσεις που θα τα προετοιμάσουν για μια νέα επαγγελματική αρχή.

Αναγκαστική αποχή από την εργασία
Από τα σοβαρότερα προβλήματα της εποχής μας, χαρακτηρίζεται πλέον η έλλειψη εργασίας. Η ανεργία πλέον είναι μια κοινωνική πραγματικότητα και στην Κύπρο με συνεχή αυξανόμενο αριθμό νέων, οικογενειαρχών να μαζεύονται στη λίστα των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας. Οι συνέπειες όμως της ανεργίας σε ένα άτομο δεν είναι μόνο υλικές και οικονομικές. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις που επιφέρει η ανεργία συνθλίβουν τον άνθρωπο, σύμφωνα με τη συμβουλευτική ψυχολόγο Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου.

Μπορεί η εργασία να κουράζει τον άνθρωπο, αλλά ταυτόχρονα του παρέχει έναν υπαρξιακό μανδύα που νοηματοδοτεί το «είναι» του μέσα από την άντληση ευχαρίστησης που παίρνει ο εργαζόμενος από την απόδοσή του. «Φανταστείτε έναν νέο άνθρωπο με όνειρα και στόχους για τη ζωή του, να δίνει παγκύπριες εξετάσεις, να επιτυγχάνει στις εξετάσεις, να παίρνει το πτυχίο, ν’ ακολουθεί το μεταπτυχιακό και να επιστρέφει στη χώρα του για να αναζητήσει εργασία. Στέλνει βιογραφικά, αλλά καμία ανταπόκριση. Ο νέος αυτός στην αρχή θ’ αρνείται το γεγονός, έπειτα θ’ αρχίσει ν’ ανησυχεί, θα θυμώσει, θ’ αγχωθεί και θα νιώσει το συναίσθημα της απελπισίας και της ανημποριάς», δήλωσε στη «Σ» η κ. Τρυφωνίδου, εξηγώντας τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα που περνά ο άνεργος.

Η περίοδος της ανεργίας είναι μια περίοδος ψυχικής συρρίκνωσης, πνευματικής κατολίσθησης και σωματικής κατάπτωσης που μπορεί, όμως, σύμφωνα και με την κ. Τρυφωνίδου, να μετεξελιχθεί σε μια περίοδο αυτογνωσίας μέσα από τον σωστό προγραμματισμό. «Με τον σωστό χειρισμό, η ανεργία μπορεί να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες, τα πραγματικά μας "θέλω"».

Αναζητώντας τη λύση
Ο δρόμος προς την εξεύρεση εργασίας δεν είναι εύκολος, καθώς πολλοί είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο και συμβάλλουν στην πρόσληψη κάποιου ατόμου. Τα κατάλληλα ακαδημαϊκά προσόντα, η προσωπικότητα, η ευπρεπής εμφάνιση και εργασιακή εμπειρία αποτελούν μερικούς σημαντικούς παράγοντες, που ευνοούν την πρόσληψη στις θέσεις απασχόλησης, αν και εφόσον φυσικά αυτές είναι διαθέσιμες. Ως πρώτο βήμα, ο άνεργος θα πρέπει να εγκαταλείψει τη μοιρολατρία και ν’ αναζητήσει νέες εναλλακτικές λύσεις. Ο σύμβουλος σπουδών και επαγγελματικής κατάρτισης Μιχάλης Βασιλείου ανέφερε στη «Σ» πως η διά βίου μάθηση και η κατάρτιση σε κλάδους που εξακολουθούν να έχουν ζήτηση, όπως π.χ. λογιστική, πληροφορική, ρωσική γλώσσα, μάρκετινγκ κ.λπ, θα βοηθήσουν τον άνεργο στο να εργοδοτηθεί σε κάποιον τομέα».

Σ' ερώτησή μας ποιες προϋποθέσεις θα ήταν καλό να δημιουργηθούν, ώστε ν' ανοίξει το παζάρι της αγοράς εργασίας, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι «για να υπάρξουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας, θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τόσο από το κράτος όσο και από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το κράτος θα μπορούσε να σμικρύνει το πρόβλημα της ανεργίας, αυξάνοντας τις δαπάνες για επιδότηση των επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων για ετήσια ή ακόμη και πιο μακρόχρονη απασχόληση». Ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού επεσήμανε και την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης των προγραμμάτων κατάρτισης σε τεχνικά επαγγέλματα από το ΚΕ.ΠΑ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ
Θέσεις με προοπτική
ΜΠΟΡΕΙ η λίστα με τους άνεργους να έχει μακρύνει κατά πολύ τον τελευταίο καιρό, ωστόσο υπάρχουν ακόμη τομείς που εξακολουθούν να έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας. «Θα πρέπει, όμως, να δημιουργηθούν προγράμματα κατάρτισης γι' αυτούς τους κλάδους», δήλωσε ο κ. Βασιλείου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τον βοηθό ακτινολόγου, βοηθό φαρμακείου, βοηθό ιατρείου, τα ναυτικά επαγγέλματα και τα γραμματειακά σε συνδυασμό με τη γνώση της ρωσικής γλώσσας. «Γνωρίζουμε ότι η Κύπρος αυτήν τη στιγμή στηρίζεται οικονομικά από τις ρωσικές επενδύσεις και τον τουρισμό από τη Ρωσία. Δυστυχώς, όμως, κανένα κρατικό ή ιδιωτικό Πανεπιστήμιο ή σχολή στην Κύπρο δεν προσφέρει κλάδο σπουδών για ρωσικά σε συνδυασμό με μια περιζήτητη σπουδή όπως, για παράδειγμα, τη διοίκηση επιχειρήσεων, τη Νομική ή τα Ναυτιλιακά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη, κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια, όπως το Cambridge, Oxford, UCL, κλπ προσφέρουν αυτές τις σπουδές χωρίς να θεωρώ ότι είναι τυχαίο!».